Πιστοποιητικού Θανάτου

Του Λάμπρου Βαγγέλη

Επανεκδόθηκε το 2011 για το Ταμείο Αλληλεγγύης φυλακισμένων και διωκόμενων αγωνιστών και αγωνιστριών από τις εκδόσεις deprofundis.

Πρόκειται μια συρραφή κειμένων του, που κατά δήλωση του αρχικού εκδότη (εκδόσεις ΑΛΚΗ 1988), βρέθηκαν τυχαία σε ένα ερειπωμένο σπίτι, μαζί με το πιστοποιητικό θανάτου του.

“Ο Βαγγέλης ανήκε εκεί που η πολυεπίπεδη κοινωνική δράση του τον κατέτασσε. Συμμετείχε ενεργά στο κίνημα ενάντια στις φυλακές τη δεκαετία του ’80, σε ανοιχτές επιτροπές συμπαράστασης και αγώνα, σε διαδηλώσεις. Ήταν εκδότης του αντιεξουσιαστικού περιοδικού ΕΚΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ, συγγραφέας και εκδότης ποιητικών συλλογών και μυθιστορημάτων και έβγαζε το ψωμί του σαν εργάτης. Ο σκοπός του κράτους και των υπηρεσιών του που τον κατεδίωκαν ήταν ένας και μοναδικός. Να σκύψει το κεφάλι. Αλλά ΔΕΝ το έσκυψε. Προτίμησε να φύγει. Ο Βαγγέλης Λάμπρου αυτοκτόνησε το 1993, επειδή ήθελε να ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ και, όπως ο ίδιος γράφει: ”Η ελευθερία μου έγινε ανασφάλεια και τρόμος”. Βρήκε το δρόμο για την ελευθερία στο θάνατο.” (από το σημείωμα της επανέκδοσης).

Scroll to Top