Πολιτικοί κρατούμενοι στην Ουγγαρία: Υπόθεση Ιλάρια Σάλις και των δυο Γερμανών αντιφασιστών.


Στις 11/02/2023 λαμβάνει χώρα, στην Βουδαπέστη της Ουγγαρίας, διαδήλωση νεοναζί με αφορμή την ημέρα της τιμής, τα “Ουγγρικά Ίμια”, που είναι μια ακροδεξιά εκδήλωση “μνήμης” για την αποτυχημένη προσπάθεια των Ναζί και των συμμάχων Ούγγρων στρατιωτών να αποδράσουν από τη Βουδαπέστη κατά τη διάρκεια της πολιορκίας από τον Κόκκινο Στρατό το 1945.

Καλείται αντισυγκέντρωση από αναρχικούς/αναρχικές και κομμουνιστές/κομμουνίστριες συντρόφους/συντρόφισσες με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν συγκρούσεις και να ξυλοκοπηθούν κάποιοι νεοναζί. Λίγη ώρα αργότερα η Ιλάρια συνελήφθη ενώ ήταν σε ταξί μαζί με άλλους δύο Γερμανούς αντιφασίστες.

Οι μπάτσοι ισχυρίζονται ότι ο ένας είχε ένα αναδιπλούμενο γκλοπ στην τσέπη.

Σε βάρος της Ιλάρια ασκήθηκαν κατηγορίες για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και απόπειρες πρόκλησης βαριάς σωματικής βλάβης για αλλες τέσσερις επιθέσεις. Στις δύο αποδείχθηκε γρήγορα ότι δεν είχε καμία να ανάμειξη.

Όταν συνέβησαν οι συγκεκριμένες δύο επιθέσεις, η ίδια δεν ήταν καν στην Ουγγαρία.

Συνέχισε ωστόσο η δίωξη σε βάρος της για συμμετοχή σε επίθεση κατά δύο νεοναζί, χωρίς να έχουν παρουσιαστεί αποδεικτικά στοιχεία.

Η Ιλάρια πέρασε ένα χρόνο στις ουγγρικές φυλακές, διαβόητες για τις απάνθρωπες συνθήκες τους, μέχρι να αρχίσει η δίκη της στις 29 Ιανουαρίου.

Στις 29/01 παρουσιάστηκε αλυσοδεμένη με αλυσίδα στα δικαστήρια με αποτέλεσμα να υπάρξει διεθνής κατακραυγή.


Scroll to Top