Ενημερωτικό για τις συλλήψεις και διώξεις μελών της RAF στη Γερμανία

H αρχική δημοσίευση

Αυτές τις μέρες το Βερολίνο έχει ξεκινήσει μια μεγάλης κλίμακας επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής, που ξεκίνησε με τη σύλληψη του πρώην μέλους της RAF (Φράξια Κόκκινος Στρατός) Daniela Klette, η οποία βρισκόταν στην παρανομία τα τελευταία 30 χρόνια. Ο λόγος για τη συνεχιζόμενη κατασταλτική επιχείρηση, που περιλαμβάνει επιδρομές των ειδικών δυνάμεων σε αριστερά εγχειρήματα και μια μεγάλη εκστρατεία στα μέσα ενημέρωσης είναι το γεγονός, ότι η αστυνομία προσπαθεί να συλλάβει άλλα δύο πρώην μέλη της RAF, τον Ernst-Volker Staub και τον Burkhard Garweg, που βρίσκονται επίσης στην παρανομία τις τελευταίες 3 δεκαετίες. Μαζί το τρίο έγινε διάσημο τα τελευταία χρόνια, αφού η αστυνομία δημοσίευσε το 2016 τον ισχυρισμό ότι ήταν υπεύθυνοι για μια σειρά ένοπλων ληστειών.

Μέλη της RAF

Οι Daniela Klette, Ernst-Volker Staub και Burkhard Garweg ήταν μέλη της λεγόμενης τρίτης γενιάς της RAF που δραστηριοποιήθηκε στις δεκαετίες του ’80 και του ’90. Η ένοπλη επίθεση ενάντια στην αμερικανική πρεσβεία το 1991 κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ και η καταστροφή της νέας φυλακής υψίστης ασφαλείας Weiterstadt που δεν είχε ακόμη ανοίξει από το κομάντο “Katharina Hammerschmidt” το 1993, έχουν συνδεθεί από την αστυνομία με την Daniela Klette, βάσει δειγμάτων DNA που αναλύθηκαν το 2001. Στις 20 Απριλίου 1998, η RAF ανακοίνωσε τη διάλυσή της με το κείμενο “Το αντάρτικο πόλης με τη μορφή της RAF αποτελεί πλέον ιστορία”. Τα πρώην μέλη παρέμειναν στην παρανομία.

Ληστείες και νέες έρευνες

Το καλοκαίρι του 1999 ένα θωρακισμένο αυτοκίνητο μιας εταιρείας security σταμάτησε με τη βοήθεια ενός RPG και του λήστεψαν περίπου ένα εκατομμύριο μάρκα. Σύμφωνα με την αστυνομία, το DNA που βρέθηκε συνδέει την Daniela Klette και τον Ernst Volker Staub με τη ληστεία. Ο Burkhard Garweg αναζητείται επίσης σε σχέση με τη ληστεία. Τα επόμενα χρόνια επικράτησε ησυχία γύρω από τα υπόλοιπα καταζητούμενα μέλη της RAF, των οποίων οι φωτογραφίες συλλήψεων προέρχονταν ακόμη από τη δεκαετία του ’80. 16 χρόνια αργότερα ένα δείγμα DNA από μια νέα απόπειρα ληστείας το 2015 στη δυτική Γερμανία φαίνεται να ταυτίζεται με ένα από τα DNA τους. Μετά από αυτή την εξέλιξη οι μπάτσοι υποψιάζονται ότι ήταν συνεχώς ενεργοί όλα αυτά τα χρόνια. Ένας μακρύς κατάλογος ληστειών μεγάλων ποσών στις οποίες χρησιμοποιήθηκαν RPG και αυτόματα όπλα, δημοσιεύτηκε υποθέτοντας την εμπλοκή τους. Οι εντατικές έρευνες συνοδεύτηκαν από δημόσια έρευνα που διεξήχθη από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Παρουσιάστηκαν κάποιες νέες αλλά πολύ χαμηλής ποιότητας φωτογραφίες που υποτίθεται ότι απεικονίζουν τους Garweg και Staub. Ο οικογενειακός περίγυρος των τριών βρέθηκε επίσης στο στόχαστρο των ερευνών.

Η σύλληψη της Daniela Klette

Πριν από δύο εβδομάδες, στις 14 Φεβρουαρίου, μια τηλεοπτική εκπομπή σε ένα από τα κρατικά κανάλια επιβεβαίωση τη δέσμευση του κράτους για την ανεύρεση των τριών, επικηρύσσοντας τους και καλώντας για άλλη μια φορά δημόσια το κοινό να καταγγείλει τυχόν πληροφορίες για τα ασύλληπτα μέλη της RAF στους μπάτσους. Λίγο αργότερα, στις 26 Φεβρουαρίου, η Daniela Klette συνελήφθη στο διαμέρισμά της, στη γειτονιά του Kreuzberg στο Βερολίνο. Στη συνέντευξη Τύπου της αστυνομίας το πραγματικό κλειδί της επιτυχίας παρουσιάζεται μυστηριωδώς ως μια πληροφορία που είχαν στα χέρια τους οι μπάτσοι από τον περασμένο Νοέμβριο. Αυτή η υπόδειξη θα μπορούσε να αναφέρεται σε μια δημοσίευση του ερευνητή δημοσιογράφου Khesrau Behroz και του ερευνητή του Bellingcat Michael Colborne, ο οποίος είχε χρησιμοποιήσει το βιομετρικό λογισμικό προσώπου PimEyes. Υποτίθεται ότι η παλιά φωτογραφία του Klette από τη δεκαετία του ’80 είχε χρησιμοποιηθεί για να συγκριθεί με βάση δεδομένων φωτογραφιών, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων δεδομένων από το facebook, γεγονός που τελικά οδήγησε στην επιτυχία, Υπάρχουν εικασίες ότι η αστυνομία ανέθεσε την έρευνά της σε αυτούς τους πράκτορες των μέσων ενημέρωσης λόγω ανησυχιών για κακή δημοσιότητα για τη χρήση αυτής της μεθόδου.

Παρούσα κατάσταση

Στο διαμέρισμα της Daniela Klette που είχε νοικιάσει με πλαστή ταυτότητα η αστυνομία φέρεται να βρήκε εκτός από όπλα και σχετικά καινούργιες φωτογραφίες του Burkhard Garweg. Οι πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν οδήγησαν στο συνεχιζόμενο πλέον κύμα πολεμικών επιδρομών σε αριστερά εγχειρήματα, σε διαμερίσματα και σε υψηλή αστυνομική παρουσία στο ανατολικό τμήμα της πόλης. Επίσης, σε πάρκο τροχόσπιτων εισέβαλε ομάδα SWAT χρησιμοποιώντας χειροβομβίδες και δέκα άτομα συνελήφθησαν και λίγο αργότερα αφέθηκαν ελεύθερα. Ένα τροχόσπιτο, που φέρεται να ήταν το πρόσφατο σπίτι του Garweg, κατασχέθηκε.

Τις μέρες που ακολούθησαν το ανταγωνιστικό κίνημα έδωσε τις πρώτες τους απαντήσεις στις συλλήψεις και την καταστολή. Το Σάββατο 9/3 έγινε μια πρώτη πορεία αλληλεγγύης με το σύνθημα “Τέλος στην κρατική τρομοκρατία – Αλληλεγγύη με όσους είναι στην παρανομία και τους φυλακισμένους στο Kreuzberg του Βερολίνου (γειτονιά που συνελήφθη και κατοικούσε τα τελευταία χρόνια η Daniela Klette), που πλαισιώθηκε από 600 άτομα.

Κείμενα αλληλεγγύης έχουν δημοσιευτεί από την Rote Hilfe (Κόκκινη Βοήθεια) καθώς και από τον Karl-Heinz Dellwo, μέλος της RAF , ενώ παράλληλα έχουν γίνει δράσεις αλληλεγγύης ως μια πρώτη απάντηση στην κατασταλτική επιχείρηση και σε αλληλεγγύη με την Klette όπως η επίθεση σε ΑΤ στη Βρέμη και μια απαλλοτρίωση σε σούπερμάρκετ στο Βερολίνο.

Η νεοσύστατη συνέλευση αλληλεγγύης στην Klette, καλεί σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στις 17 Μαρτίου έξω από τις φυλακές στην πόλη Vechta, στην Κάτω Σαξονία όπου κρατείται η Daniela. Ακολουθεί το κάλεσμα της συνέλευσης:

Στο τέλος Φεβρουαρίου, η Daniela Klette, που βρισκόταν στην παρανομία για 30 χρόνια, συνελήφθη στο Βερολίνο και προφυλακίστηκε στις γυναικείες φυλακές της Vechta, στην Κάτω Σαξονία. Για αυτό το λόγο καλούμε σε συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από τις φυλακές, στα πλαίσια της ημέρας πολιτικών κρατουμένων στις 18 Μαρτίου.

Η ομοσπονδιακή εισαγγελία την κατηγορεί, ανάμεσα σε άλλα πράγματα, για συμμετοχή στην Φράξια Κόκκινος Στρατός (RAF), όπως αναφέρεται στο ένταλμα σύλληψης από το γραφείο του ομοσπονδιακού εισαγγελέα που εκδόθηκε στις 7 Μαρτίου του 2024.

Το κράτος δεν μπορεί να αποδεχτεί πως συντρόφισσες και σύντροφοι που σχετίστηκαν με την αντάρτικη οργάνωση της RAF, που διαλύθηκε το 1998, έχουν ακόμα την ελευθερία τους, όπως ο Burkhard Garweg και ο Ernst-Volker Staub. Οι αρχές δεν θα ησυχάσουν μέχρι να συλληφθούν όλοι, θέλοντας να περάσουν ένα μήνυμα: μην αντιστέκεστε στις απάνθρωπες συνθήκες ζωής του συστήματος, θα σας πιάσουμε όλους, οποτεδήποτε. Τα μίντια (όπως το ZDF) συμμετέχουν ενεργά σε ένα ανθρωποκυνηγητό που έχουμε να δούμε δεκαετίες – θυμίζοντας τις εποχές της απόπειρας δολοφονίας του Rudi Dutschke το 1968.

Καλούμε στη συγκέντρωση για να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στη Daniela και σε όσους διώκονται, αλλά και για υπερασπιστούμε την ιστορία μας. Το αντάρτικο πόλης είναι κομμάτι της αριστερής πολιτικής, και πέρα από τα λάθη που μπορεί να έγιναν, ήταν μια προσπάθεια να διαλύσει αυτό το εγκληματικό σύστημα. Το κράτος προσπαθεί να κατασκευάσει αριστερούς-μπαμπούλες, μέσα από νέα κύματα καταστολής, σύγχυσης και απειλών, ενώ η φασιστικοποίηση της κοινωνίας συνεχίζεται. Οι κυρίαρχοι προσπαθούν να πείσουν πως η αντίσταση στο καπιταλιστικό, ιμπεριαλιστικό, πατριαρχικό και απάνθρωπο σύστημα είναι επικίνδυνη για την κοινωνία. Δεν θα τους αφήσουμε να μας διχάσουν ή να μας εκφοβίσουν.

Η Daniela δέχεται αλληλογραφία στην παρακάτω διεύθυνση

Daniela Klette, Justizvollzugsanstalt für Frauen, An der Propstei 10, 49377 Vechta

Ομάδα αλληλεγγύης στη Daniela

Scroll to Top