Ταμείο αλληλεγγύης φυλακισμένων και διωκόμενων αγωνιστών
homepage / Ανακοινώσεις

Αλληλεγγύη στην κατάληψη Libertatia και στους/ις συλληφθέντες/ισσες της 22/1.

Την Κυριακή 21/1 πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη το συλλαλητήριο για το όνομα της Μακεδονίας με τη συμμετοχή κάθε λογής πατριωτικού, εθνικιστικού και μισαλλόδοξου στοιχείου. Εκείνη την ημέρα, όπως ήταν αναμενόμενο, οι φασίστες βρήκαν ευκαιρία να ξεμυτίσουν και να επιδοθούν στις γνωστές πρακτικές τους.
Επιτέθηκαν στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο «Σχολείο» με την παρούσα διμοιρία των ΜΑΤ σε ρόλο παρατηρητή. Οι σύντροφοι/ισσες που βρίσκονταν μέσα και περιφρουρούσαν την κατάληψη απέκρουσαν άμεσα και δυναμικά αυτή την επίθεση.
Οι φασίστες αργότερα κινήθηκαν προς την αντι-εθνικιστική συγκέντρωση που είχε καλεστεί στην Καμάρα την ίδια ώρα με το συλλαλητήριο. Εκεί σταμάτησαν στον αστυνομικό κλοιό χωρίς να καταφέρουν να προσεγγίσουν την συγκέντρωση.
Τέλος και ως αποκορύφωμα, ομάδα φασιστών επιτέθηκε και έκαψε ολοσχερώς την κατάληψη Libertatia, τα μέλη της οποίας συμμετείχαν στην συγκέντρωση στην Καμάρα. Όλα αυτά έγιναν με την απόλυτη συναίνεση των μπάτσων, αλλά και χάρη στην κάλυψη που τους προσέφερε το ρατσιστικό και μισαλλόδοξο πλήθος που κατέφθασε από διάφορες πόλεις για το συλλαλητήριο.


Την επόμενη μέρα διεξήχθη αντιφασιστική πορεία ως ένδειξη αλληλεγγύης στην κατάληψη Libertatia κατά την οποία δεν έλειψαν οι συνήθεις μπατσικές τακτικές υπεράσπισης φασιστικών ιδεών και στεκιών, ενώ φυσικά τα σκουπίδια των ΜΑΤ είχαν την τυπική προκλητική και ειρωνική συμπεριφορά κατά των διαδηλωτών. Αρχικά, διμοιρίες προσπάθησαν να πλαισιώσουν την πορεία από τα πεζοδρόμια, κάτι που αποτράπηκε από την περιφρούρηση της πορείας. Στη συνέχεια, σε συγκεκριμένο χώρο και χρόνο τα ΜΑΤ επιτέθηκαν στην πορεία, κάτι το οποίο όπως φαίνεται ήταν προμελετημένο ώστε να πετύχουν τη διάλυση του συγκροτημένου
πλήθους που διαδήλωνε. Κατάφεραν να τραυματίσουν κάποια άτομα και πραγματοποίησαν 5 προσαγωγές, οι οποίες αργότερα μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Παρ’ όλα αυτά το πλήθος ενώ αρχικά χωρίστηκε σε δύο μέρη επανενώθηκε και συνέχισε κανονικά. Αξίζει να αναφερθεί πως στην πορεία συμμετείχε μεγάλο πλήθος κόσμου, ο οποίος προερχόταν από όλα τα ρεύματα του ευρύτερου ριζοσπαστικού κινήματος.
Το επόμενο πρωί περίπου 100 σύντροφοι/ισσες συγκεντρώθηκαν στα δικαστήρια ως ένδειξη αλληλεγγύης στους/τις συλληφθέντες/ισσες, αλλά εκεί τους απαγορεύτηκε η είσοδος. Παρ’ όλα αυτά παρέμειναν μέχρι να βγει η εισαγγελική απόφαση, σύμφωνα με την οποία οι σύντροφοι και η συντρόφισσα εν τέλει κατηγορούνται για διάφορα αδικήματα, μεταξύ των οποίων και το κακούργημα της απόπειρας εμπρησμού. Αξίζει να αναφερθεί ότι το παραπεμπτικό της ασφάλειας ανέφερε την κατηγορία του εμπρησμού σε πλημελληματικό βαθμό και χωρίς να προκύπτει πουθενά στην αναφορά ο κίνδυνος ανθρώπινης ζωής (παράγοντας που μετατρέπει την κατηγορία σε κακούργημα), ο εισαγγελέας ύστερα από συναντήσεις που είχε με διάφορους μπάτσους στο γραφείο του, αναβάθμισε αυθαίρετα την κατηγορία σε κακουργηματική. Κρατήθηκαν για 4 συνολικά μέρες μέχρι την Παρασκευή 26/1, όπου πέρασαν εισαγγελέα και ανακριτή και τελικά αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους. Την παρασκευή η παρουσία των αλληλέγγυων ήταν μαζική και δυναμική. Το κατηγορητήριο είναι στα όρια της γελοιότητας, ακόμα μια υπόθεση -η οποία έρχεται να προστεθεί στη μακριά λίστα με της ήδη υπάρχουσες- που έχει σκοπό την στοχοποίηση αγωνιστών/ιστριων, την ταλαιπωρία τους, αλλά και τον δικαστικό εκβιασμό εναντίων όσων επιλέγουν να δράσουν και να αντισταθούν.


Όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας και η καθεμία από εμάς, οι συνθήκες καταστολής συνεχώς οξύνονται, και παράλληλα προσπαθούν να καθιερώσουν το δόγμα ησυχία, τάξη και ασφάλεια στις γειτονιές μας. Ο ολοσχερής εμπρησμός, ή ακόμα και η απόπειρα εμπρησμού, μιας κατάληψης είναι ένα ακραίο γεγονός και επιβάλλει ανάλογη απάντηση στους υπαίτιους και σε όσους συνέβαλαν σε αυτό. Τα φασιστικά και
ναζιστικά απόβλητα που προσπαθούν να ξεμυτίσουν από τις τρύπες τους, συντηρούν και ενισχύουν τη συνθήκη που καταδικάζει κάθε διαφορετικό, κάθε παρεκκλίνον από το κυρίαρχο, κάθε πράξη αντίστασης για το πέρασμα στην ατομική και συλλογική ελευθερία. Οι φασίστες απ’όπου και εάν προέρχονται, από οργανωμένα νεοναζιστικά μορφώματα ή φασιστικοποιημένους οπαδικούς συνδέσμους (και οι μπράβοι μεγαλοεπιχειρηματιών που περιπλέκονται με αυτούς), δε θα παραμείνουν ανενόχλητοι. Γνωρίζουμε εδώ και καιρό ότι τα χέρια των μπάτσων χαϊδεύουν τις πλάτες των φασιστών, πίσω, αλλά και μπροστά από τις κάμερες. Ας μη ξεχνάμε την πλήρη προστασία που παρέχει το κράτος σε μια χούφτα παρακρατικών. Η υπεροπλία και οι μεθοδεύσεις του κατασταλτικού μηχανισμού είναι αυτές που δίνουν στους φασίστες χώρο ως παρακρατικό στρατό, διασφαλίζοντας τη σύγχρονη αστική δημοκρατία και βάζοντας εμπόδια στις ανατρεπτικές κοινωνικές αντιστάσεις.
Όσο κι αν επιδιώκει το κράτος και το παρακράτος να μας φοβίσει, εμείς απλά λέμε «Τέλος στην ανοχή». Τα γεγονότα μιλάνε από μόνα τους και γεμίζουν με οργή τα κορμιά μας. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας συγκροτημένα με θάρρος και θέληση για ελευθερία. Η απάντηση στις τακτικές τους είναι ο αγώνας καθενός/μίας από εμάς, αγώνας στο δρόμο, στους χώρους εργασίας, στα σωφρονιστικά κέντρα, στα στέκια και στις καταλήψεις, στις τσιμεντένιες τους βαβυλώνες. Η θέληση και η αποφασιστικότητά μας ξεπερνούν το φόβο. Καμιά ανοχή σε όσους/ες γλύφουν τα μεγάλα κεφάλια προς όφελός τους. Καμιά ανοχή σε όσους/ες, όχι μόνο προσπερνούν, αλλά φτύνουν το καταπιεσμένο κύμα πατώντας πάνω στις πλάτες του. Καμιά ανοχή σε μπάτσους, δικαστές, κρατικούς μηχανισμούς, εκφραστές φασιστικών, εθνικιστικών, πατριωτικών παραληρημάτων.


ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΑΣΙΣΤΑΣ ΟΡΘΙΟΣ
ΚΑΝΕΝΑΣ/ΚΑΜΙΑ ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ/ΣΤΡΙΑ ΜΟΝΟΣ/Η


ΝΑ ΤΣΑΚΙΣΟΥΜΕ ΟΣΟΥΣ ΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΜΕΝΟΥΣ, ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΥΣ,
ΚΑΤΕΙΛΛΗΜΕΝΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ


ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟΥΣ/ΙΣ 5 ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ/ΙΣΣΕΣ ΤΗΣ 22/12


ΜΕ ΟΠΛΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, ΤΟΣΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΦΟΡΟΥΣ ΤΟΥ, ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΚΡΥ ΤΟΥ ΧΕΡΙ (ΤΑ ΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΚΑΤΑΚΑΘΙΑ), ΔΕ ΜΑΣ ΦΟΒΙΖΟΥΝ


Ταμείο αλληλεγγύης φυλακισμένων & διωκόμενων αγωνιστών