Ταμείο αλληλεγγύης φυλακισμένων και διωκόμενων αγωνιστών
homepage / Ενημερώσεις - Επικαιρότητα,Κείμενα / Γράμματα,Χωρίς κατηγορία

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ (09/02/18)

Σήμερα 9/2, ήρθαν στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού ο Π. Δουλάμης γενικός διευθυντής συντονισμού σωφρονιστικών καταστημάτων και ο Ν. Κουλούρης ένας εκ των δημιουργών του νέου σωφρονιστικού κώδικα.
Καλέστηκαν από την υπηρεσία των φυλακών 3 γυναίκες για να μιλήσουν μαζί τους. Δύο(2) εξ αυτών δήλωσαν πως δεν έχουν εξουσιοδοτηθεί να εκπροσωπήσουν τις κρατούμενες και γι’ αυτό δεν μπορούν να μείνουν στη συνάντηση. Αντ’ αυτού ανακοινώθηκε ότι θα γίνει άμεσα Συνέλευση στη φυλακή πάνω στο ζήτημα του νέου σωφρονιστικού κώδικα(Σ.Κ) και σε άλλα ζητήματα που αφορούν τις κρατούμενες. Ενώ από αυτή τη συνέλευση θα βγει αντιπροσωπεία κρατουμένων που θα μπορούν να συνομιλήσουν με το υπουργείο αν και εφόσον γίνει νέα επίσκεψη στις φυλακές.
 
Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε Συνέλευση όπου τέθηκαν και συζητήθηκαν τα εξής ζητήματα:

Ο νέος σωφρονιστικός κώδικας και τα σημαντικότερα εξ αυτού άρθρα που μας αφορούν. Ιδιαίτερα έμφαση δόθηκε ως αναμενόμενο στο άρθρο 13 που αφορά το ζήτημα των ανηλίκων παιδιών των κρατουμένων γυναικών.
Τέθηκε το ζήτημα του νέου ποινικού κώδικα(Π.Κ) που δεν έχει βγει ακόμα σε δημόσια διαβούλευση. Προτάθηκε και αποφασίστηκε να γίνει διεκδίκηση για την κατάργηση του νόμου που αφορά την αθροιστική έκτιση της ποινής σε περιπτώσεις πράξεων που γίνονται εντός φυλακής και κατά τη διάρκεια αδειών καθώς και η απόσυρση του νόμου 174 του ισχύοντος Ποινικού Κώδικα για τη στάση κρατουμένων  σύμφωνα με τον οποίο προκύπτουν ποινές κατόπιν στάσεως στις φυλακές- όπως η έκτιση ολόκληρων των ποινών – και μάλιστα, αφού ο κρατούμενος έχει εκτίσει την ποινή του για το αδίκημα για το οποίο βρίσκεται στη φυλακή. Επίσης, συζητήθηκε το ζήτημα του θανάτου του 26χρόνου κρατούμενου Σώζου Μαλτέζου στις φυλακές Λάρισας καθώς και ζητήματα υγείας και θανάτων στις φυλακές. Τελευταίο ζήτημα ήταν αυτό της διεκδίκησης ολοήμερου επισκεπτηρίου των κρατουμένων γυναικών με τα παιδιά τους μια φορά τον μήνα.
 

*Επόμενη Συνέλευση αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί την Κυριακή, στις 11 Φλεβάρη.

 
            ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΓΥΝΑΙΚΕΙΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ