Ταμείο αλληλεγγύης φυλακισμένων και διωκόμενων αγωνιστών
homepage / Ενημερώσεις - Επικαιρότητα

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΦΥΛΑΚΩΝ -ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ, 27/01/2018

ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ- ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΦΥΛΑΚΩΝ
Σήμερα Παρασκευή 26 Γενάρη, μετά το τελευταίο μας τελεσίγραφο μας επισκέφθηκε στις ανδρικές φυλακές Κορυδαλλού ο γενικός διευθυντής συντονισμού σωφρονιστικών καταστημάτων Π. Δουλάμης.
Στη συνάντηση που είχε με την επιτροπή αγώνα στην αρχή ο εκπρόσωπος του υπουργείου θέλησε να διαμορφώσει ένα καθησυχαστικό κλίμα μέσα από αοριστολογίες και μελλοντικές υποσχέσεις.
Ουσιαστικά από την προηγούμενη συνάντηση που είχε γίνει στις αρχές Νοεμβρίου 2017, αρχικά φάνηκε σαν να μην προχώρησε η συζήτηση ούτε ένα εκατοστό.
Αυτό προκάλεσε την αντίδραση της Επιτροπής Αγώνα που σε έντονο ύφος μίλησε για κοροϊδία και εμπαιγμό, δηλώνοντας την πρόθεσή της να αποχωρήσει από αυτόν τον διάλογο μεταξύ «κουφών».
Άμεσα ο εκπρόσωπος του υπουργείου αναδιπλώθηκε κάνοντας λόγο για την επεξεργασία που γίνεται από τη μεριά τους πάνω στις θέσεις της Επιτροπής Αγώνα.
Μάλιστα τόνισε ότι η δουλειά που έχει γίνει από τους κρατούμενους πάνω στις διορθώσεις και τις ενστάσεις που διατυπώνουν πάνω στο νέο σωφρονιστικό κώδικα τους ανάγκασε να αναδιατυπώσουν αρκετά άρθρα στην κατεύθυνση των αιτημάτων της Επιτροπής. Άνοιξε λοιπόν, ξανά η κουβέντα, πάνω στο ζήτημα της εξουσίας των εισαγγελέων στη φυλακή (εισαγγελικό βέτο στις άδειες  κρατουμένων, εισαγγελική διαταγή για την κράτηση κρατουμένων σε ειδικούς χώρους- φυλακές τύπου Γ’, αναδρομική στέρηση ευεργετικής προσμέτρησης μεροκάματων μέσα στη φυλακή), για τον σωματικό έλεγχο, για τις τηλεφωνικές επικοινωνίες κα. που ως ένα [1] βαθμό ικανοποιούν τα αιτήματα των κρατουμένων
Στο νέο πλαίσιο αναδιπλώσεων από τη μεριά του υπουργείου, η Επιτροπή Αγώνα Φυλακών έθεσε 2 αιτήματα αδιαπραγμάτευτα.
Πρώτον να υπάρξει νέα συνάντηση με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Π. Δουλάμη ΑΛΛΑ και τον έναν εκ των τριών συντακτών του νέου σωφρονιστικού κώδικα τον Ν. Κουλούρη ώστε να διατυπωθούν συγκεκριμένες δεσμεύσεις πάνω στις προτάσεις και τις θέσεις των κρατουμένων.
Δεύτερον  Να υπάρξει χρονικός προσανατολισμός δέσμευσης για αυτήν την συνάντηση. Η επιτροπή έθεσε το όριο των 15 ημερών από σήμερα 26 Γενάρη. Όπως δηλώθηκε στον εκπρόσωπο του υπουργείου για αυτούς οι μέρες μπορεί να περνάνε…χαλαρά στα γραφεία τους, αλλά για εμάς που είμαστε στη φυλακή είναι μέρες σκλαβιάς και αιχμαλωσίας.
Από τη μεριά μας δεν έχουμε ούτε ψευδαισθήσεις ούτε εμπιστοσύνη, σε όσους έχουν την εξουσία. Η κινητοποίηση θα συνεχιστεί και θα διαδοθεί σε όλες τις φυλακές, μέχρι να υπάρξουν γραπτές δεσμεύσεις και να ψηφισθεί στη Βουλή ο νέος σωφρονιστικός κώδικας με τις αλλαγές που διεκδικούμε…
Μέχρι τότε ο αγώνας συνεχίζεται…
ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ
Επιτροπή Αγώνα Φυλακών
Υ.Γ. Στη συνέχεια ο εκπρόσωπος του υπουργείου Π. Δουλάμης,  επισκέφθηκε τις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού και συναντήθηκε με την επιτροπή αγώνα γυναικών κρατουμένων.
Θα υπάρξει ενημέρωση από την Επιτροπή Αγώνα γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού.
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ
Στην συνάντηση που είχε η Επιτροπή Αγώνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείο Π.Δουλαμη, ζητήθηκε από την μεριά μας να είναι παρων και ένας εκ των δικηγόρων (ο Γ.Κακαρνιας) της Επιτροπής δικηγόρων που συμπαρίσταται στον αγώνα μας.Με έκπληξη εισπραξαμε μία κάθετη και απόλυτη αρνηση από την μεριά του εκπροσώπου η οποία μας γέμισε καχυποψία ως προς την εγκυρότητα των οσων θα ειπωνονταν στην συζήτηση μαζί του.Και να τονίσουμε σε αυτό το σημείο ότι η επιτροπή δικηγόρων που έχει προταθει από εμάς τους ίδιους τους κρατούμενους ουσιαστικά εκπροσωπεί χιλιάδες φυλακισμένους οι οποίοι έχουμε στειλει επίσημο υπόμνημα στο υπουργείο με τις υπογραφές μας.Για εμάς αν τα θεμέλια του διαλόγου στηρίζονται στην αληθεια..τότε ο διαλογος πρέπει να γίνεται με ανοικτές πόρτες και όχι σε κλειστά γραφεία.Ολα μένει να αποδειχθούν στην δεκαπενθήμερη προθεσμία που έχει δοθεί ώστε να μας επισκεφθεί ξανά ο εκπρόσωπος του υπουργείου μαζί με τον συνεργάτη του υπουργείου Ν.Κουλουρη (έναν των τριών συντακτων του νέου σωφρονιστικου κωδικα).Σε αυτήν την συνάντηση δηλώνουμε από τώρα ότι θα απαιτησουμε να παρίσταται μαζί μας και η επιτροπή δικηγόρων.
————————————————————————————————————————————————————————————————

Ενημέρωση για την συνάντηση εκπρόσωπου του υπουργείου με Επιτροπή Αγώνα γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού

Εχθές την Παρασκευή 26/1 ο γενικός διευθυντής συντονισμού σωφρονιστικών καταστημάτων Π. Δουλαμης αφού συναντήθηκε με την Επιτροπή Αγώνα των ανδρικών φυλακών,  αμέσως μετά, μας επισκέφτηκε εδώ στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού.

Καθώς έγινε ξεκάθαρο από τους συγκρατουμένους μας, των ανδρικών φυλακών,  από την πρώτη στιγμή ότι αυτή η συνάντηση ή θα είναι ένα βήμα μπροστά ή τίποτα,  ο εκπρόσωπος του υπουργείου ερχόμενος πλέον εδώ, άνοιξε απευθείας διάλογο με την Επιτροπή των γυναικείων φυλακών δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι οι ενστάσεις των κρατούμενων πάνω στον νέο σωφρονιστικό κώδικα λαμβάνονται σοβαρότατα υπ οψιν , ώστε να αναδιατυπωθούν πολλά από τα άρθρα, αφού υπάρχει αναγνώριση των δίκαιων και λογικών αιτημάτων μας, και κύριων των προτάσεων μας.

Εκτός από το εισαγγελικό βέτο,  την κράτηση κρατούμενων σε ειδικούς χώρους  (φυλακές τύπου Γ) και άλλα ζητήματα που εμπεριέχονται στον σωφρονιστικό κώδικα,  άνοιξε και μια πρώτη συζήτηση πάνω σε πρωταρχικά ζητήματα που αφορούν τον ποινικό κώδικα αλλά και τις συνθήκες κράτησης των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού,  όσο και του Ελαιώνα Θήβας.

Συγκεκριμένα κατατέθηκε αναλυτικά η αναγκαιότητα του εξορθολογισμού των ποινών για όλα τα αδικήματα ως βάση για οποιαδήποτε δίκαιη και ουσιαστική αλλαγή. Δεύτερον, δόθηκε μια πλήρη εικόνα των προβλημάτων της ειδικής κατηγορίας,  αυτής των μητέρων κρατούμενων,  η οποία θεωρούμε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ξεχωριστή ευπαθή κατηγορία. Τέλος επειδή οι πράξεις χτίζουν την εμπιστοσύνη και όχι τα λόγια,  απαιτήθηκε η δέσμευση για την επίλυση ζητημάτων συνθηκών κράτησης  όπως και συμφωνήθηκε από τον Π.Δουλαμη για 3 από αυτά.
Πρώτον , την επίλυση του προβλήματος θέρμανσης των γυναικείων φυλακών Ελαιώνα Θήβας. Σαν πρώτη,  άμεση κίνηση να αυξηθεί το ωράριο λειτουργίας του καλοριφέρ,  με σκοπό την εγκατάσταση ηλεκτρολογικού συστήματος,  στο άμεσο μέλλον,  που να «σηκώνει» υψηλότερες τάσεις και να δοθεί η δυνατότητα στις κρατούμενες να διαθέτουν εντός των κελιών τους σόμπες.
Δεύτερον, την εξέταση του προϋπολογισμού που χρειάζεται για να επαναλειτουργήσει αυτόνομη κουζίνα στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού ώστε να αναβαθμιστεί και η ποιότητα του φαγητού.
Τρίτον,  να ακυρωθούν οι ήδη υπάρχουσες συμβάσεις με τα super market που τροφοδοτούν τις φυλακές Κορυδαλλού,  οι οποίες αισχροκερδούν στις πλάτες των κρατούμενων με υπερτιμολογήσεις και σάπια προϊόντα.

Ένα βήμα μπροστά,  λοιπόν, έγινε αφού μετά το τελευταίο μας τελεσίγραφο η συνάντηση με τον εκπρόσωπο του υπουργείου πραγματοποιήθηκε.

Δεν επαναπαυόμαστε όμως σε καμία περίπτωση μέχρι να υπάρξουν γραπτές δεσμεύσεις και ανάλογες πράξεις ,τόσο όσο αφορά τις συνθήκες κράτησης μας, όσο κυρίως τις αλλαγές των νόμων μέσω της ψήφισης του σωφρονιστικού και ποινικού κώδικα.

Μέχρι τότε συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις μας εντός των φυλακών και αναμένουμε το ένα ακόμα βήμα μπροστά εντός του χρονικού ορίου των 15 ημερών από τις 26/1 για την νέα συνάντηση με τον Π.Δουλαμη αλλά και τον Ν.Κουλουρη (ένας εκ των τριών συντακτών του νέου σωφρονιστικού κώδικα) .

 

Νίκη στον αγώνα των Κρατούμενων

Επιτροπή Αγώνα γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού