Ταμείο αλληλεγγύης φυλακισμένων και διωκόμενων αγωνιστών
homepage / Ανακοινώσεις

Ανακοινωση κρατουμενων φυλακης Πατρων, 17/11/2017

Μία “αριστερή προσέγγιση” με ακροδεξιά νομοθετήματα (!)
    Στο νέο σωφρονιστικό κώδικα , που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση , τα ψήγματα ”προοδευτικότητας” δεν αρκούν για να αλλάξουν τη συνολική κακή του εικόνα . Εισάγεται η ηλεκτρονική επιτήρηση (βραχιολάκι) στις τακτικές άδειες και στην αναστολή,  αποτρέποντας τους δικαστικούς λειτουργούς  από την παραχώρηση της ύφ’ όρον απολυσης  , αβανταροντας την ιδιωτική πολυεθνική G4S . Χάνουμε το δικαίωμά μας στην άδεια και στην αναστολή, αφού για να τα απολαμβάνουμε , παραχωρούμε άλλο ανθρώπινο δικαίωμά μας που αφορά την ιδιωτική ζωή.  Δίνεται περισσότερη εξουσία στους εισαγγελείς ,  με λιγότερες ευθύνες και χωρίς να υπόκειται σε κάποιον έλεγχο νομιμότητας η εκάστοτε κρίση τους.  Διατηρείται η εξευτελιστική σωματική έρευνα,  θεσπίζονται πτέρυγες τύπου  Γ  στα καταστήματά της επικρατείας,  περιορίζεται η τηλεφωνική επικοινωνία των κρατουμένων φακελωνοντας κάθε επαφή του οικογενειακού και διαπροσωπικoύ του  περίγυρου, επίσης,  για όλες τις βαθμίδες πειθαρχικών (α-β-γ) ,αφαιρεί αναδρομικά τον αποκτηθέν ευεργετικό υπολογισμό ημερών και μπαίνουν ανεπίτρεπτα προσκόμματα στην εκπαιδευτική δραστηριότητα των κρατουμένων , με προβλεπόμενη ακόμα και  τη διακοπή των σπουδών από τον επόπτη εισαγγελέα που σου επιβάλλει την εκάστοτε πειθαρχική ποινή  (!) 
Με βάση τον προτεινόμενο σωφρονιστικό κώδικα , τα 6 τετραγωνικά μέτρα που προβλέπονταν πριν 18 χρόνια από τον τελευταίο σωφρονιστικό κώδικα του 1999,  περιορίζονται σε 3-4 τετραγωνικά μέτρα . Όλες αυτές οι αρνητικές αλλαγές που εμπεριέχονται στον εκτρωματικό νέο σωφρονιστικό κώδικα , καταπατούν πληθώρα δικαιωμάτων μας  που έχουν κερδηθεί έπειτα από αγώνες ετών , μαζικές  ποινικές και  πειθαρχικές διώξεις. Εικονα,   που δεν είναι άλλη , από αυτή της σημαντικής οπισθοχώρησης στην προστασία των δικαιωμάτων μας.  Σπευδει λοιπον το Υπουργείο Δικαιοσυνης , με προχειροτητα , να νομοθετήσει στη λογική της συγκάλυψης και της αποφυγής συνεπειών των προβλημάτων του σωφρονιστικού συστήματος  που χρονίζουν .

 

                                                               Συγκεκριμένα Απαιτούμε:                   
                                                           
1) Την κατάργηση του εισαγγελικού βέτο (άρθρο 53 παράγραφος 4) , το συμβούλιο φυλακής να αποφασίζει δημοκρατικά κατά πλειοψηφία και να μην προσβάλλεται η απόφασή του από την προσφυγή του εισαγγελέα.
2) Την ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ της άδειας, ως  δικαίωμα του κρατουμένου και όχι ως ευεργέτημα , εφόσον δεν υπάρχουν εις βάρος του ενεργά πειθαρχικά. Το άρθρο 66 του νέου σωφρονιστικού κώδικα (πειθαρχικά παραπτώματα),  ουσιαστικά αξιολογεί την καθημερινή συμπεριφορά του κρατουμένου σε κάθε δραστηριότητα εκτός φυλακής.  Εφ’ όσον ο κρατούμενος το χρονικό διάστημα που δικαιούται άδεια , δεν έχει υποπέσει σε πειθαρχικό παράπτωμα , η αξιολόγηση του δεν μπορεί παρά να είναι θετική ως προς τη χορήγηση άδειας. Αλλιώς εγείρονται βάσιμα ερωτήματα , ως προς την διαφάνεια , την διαδικασία και ως προς την ύπαρξη άλλων σκοπιμοτήτων (προσωπική εμπάθεια, εκδικητικότητα , εκβίαση με σκοπό τον χρηματισμό).
3) Την απόσυρση της περίπτωσης ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ή ηλεκτρονικού βραχιολιού ΑΝΤΙ για κανονική άδεια (άρθρο 54 παράγραφος 3 , με την ειρωνική διατύπωση ,”απαιτείται η συναίνεση του κατάδικου”) , στον παλιό σωφρονιστικό κώδικα στο άρθρο 56 δεν υπήρχε αυτός ο περιορισμός που ουσιαστικά ακυρώνει το δικαίωμα της άδειας.
4) Την κατάργηση της περίπτωσης κατ’ οίκον περιορισμού  με ηλεκτρονικό βραχιολάκι που αντικαθιστά την υφ’ όρων  απόλυση του κρατουμένου  (άρθρο 58 σημείωση της παραγράφου 4)- η οποία δεν υπήρχε στο άρθρο 60 του προηγούμενου σωφρονιστικού.
5) Η ηλεκτρονική επιτήρηση ή το μετρό του κατ οίκον περιορισμού μπορεί να λειτουργεί σε προγενέστερο χρονικό διάστημα από την άδεια ή την υφ’ όρων  απόλυση του κρατούμενου ως προσταδιο  δοκιμασίας και όχι ως αντικατάστασή τους.
6) Την ΑΜΕΣΗ απόσυρση της ρύθμισης για επαναφορά ειδικών συνθηκών φυλακών τύπου γ εμπνεύσεως της κυβέρνησης ΝΔ και του πρώην Υπουργού Χ. Αθανασίου έτσι όπως αυτή διατυπώνεται στο (άρθρο 11 παράγραφος 4), ( φύλαξη κρατουμένων και απομόνωση σε αστυνομικά τμήματα και υπηρεσίες, αντί σε καταστήματα κράτησης) και της παραγράφου 6 ι διως όπως περιγράφεται στην περίπτωση ε.
7) Την διόρθωση του( άρθρου 21 παράγραφος 7) σχετικά με την ταπεινωτική γυμνωση  του κρατούμενου για τον έλεγχο του. Υπάρχουν τα ηλεκτρονικά μέσα εκείνα, που διασφαλίζουν τον έλεγχο για τυχόν παράνομα αντικείμενα αλλά και για ουσίες , χωρίς να απαιτείται το ξεγύμνωμα του κρατούμενου που θυμίζει άλλες εποχές.
8) Την απόσυρση της αναστολής της εκπαίδευσης του κρατούμενου, όπως αυτή ορίζεται στο (άρθρο 33 παράγραφος 9). Η εκπαίδευση του κρατουμένου,  οφείλει να είναι αναφαίρετο δικαίωμά του και η αναστολή της μόνο αρνητικά μπορεί να επιδράσει στον  χαρακτήρα του.
9) Την κατάργηση του ηλεκτρονικού φακελώματος των προσώπων που επικοινωνουν με τους κρατούμενους όπως αυτή προβλέπεται από το (άρθρο 51 παράγραφος 1).
10) την απόσυρση της σημείωσης της (παραγράφου 1 άρθρο 56) για τη γνωμοδότηση του δικαστικού λειτουργού που διέταξε την προσωρινή κράτηση κρατουμένου και μπορεί να προσβάλει το δικαίωμά του στην εκπαιδευτική άδεια ή τουλάχιστον τη θέσπιση χρονικού ορίου 12 μηνών  (εφόσον δεν έχει γίνει το δικαστήριο) της γνωμοδότησης από την ημερομηνία έναρξης της δίωξης ώστε να μην αποξενωθεί τελείως ο κρατούμενος φοιτητής από τις σπουδές του.
11) Η διεύρυνση της δυνατότητας παρακολούθησης των σπουδών των κρατουμένων φοιτητών,  χωρίς τους αυθαίρετους και αντιεκπαιδευτικούς περιορισμούς που διατυπώνονται στο (άρθρο 56 παράγραφος 2 και παράγραφος 4).
12) Να αποσυρθεί η (παράγραφος 3 του άρθρου 31) που ουσιαστικά ακυρώνει το δικαίωμα του κρατούμενου στην απεργία πείνας, επιτρέποντας το βασανιστήριο της υποχρεωτικής σίτισης με διαταγή του δικαστικού λειτουργού.
13) Να αρθεί η δυνατότητα από τον Εισαγγελέα επόπτη να μπορεί να υπεξαιρέσει τον ήδη αποκτηθέντα ευεργετικό υπολογισμό ημερών ποινής και στις τρεις βαθμίδες πειθαρχικών (α-β-γ) εν είδει τιμωρίας, όπως προβλέπει το ( άρθρο 67 παράγραφος 1β).
14) Να εφαρμοζεται σε όλους το παιδικό επισκεπτήριο και το επισκεπτήριο που αφορά την συζυγική συνεύρεση και να μην έγκειται  στη διακριτική ευχέρεια του Συμβουλίου της φυλακης η απόδοσή του ή όχι.
15) να αποδιδεται ο ευεργετικος υπολογισμος ημερων  για τη λυκειακη εκπαιδευση μετα την επιτυχη παρακολουθηση της καθε τάξης, όπως ήδη ρητά προβλέπεται από το (άρθρο 35 παράγραφος 1 και 8), αλλά παραδόξως μέχρι τώρα, δεν αποδίδεται (!)
Οι κρατούμενοι της φυλακής Πατρών, πάντοτε συνεπείς στις διεκδικήσεις που αφορούν την  προστασία των δικαιωμάτων μας και πάντοτε με ειρηνικό τροπο,  εναντιωνόμαστε στην επικείμενη ψήφιση του νέου εκτρωματικού σωφρονιστικού κώδικα, ο οποίος καταστρατηγει και περιστελει , βασικότατα για τη διαβίωσης μας δικαιώματα , τα οποια έχουν κερδηθεί με διαρκεις και αιματηρους αγωνες από συγκρατούμενούς μας στο παρελθόν ,  παραχωρώντας την ίδια τους την ελευθερία  , αφού τιμωρήθηκαν με εξοντωτικές πειθαρχικές και ποινικές διώξεις ! Τιμώντας λοιπόν τους αγώνες αυτούς που δόθηκαν για  εμας χωρίς εμάς , δεν θα μπορούσαμε, πάρα να αντίδράσουμε στις φυλακές Γκουαντάναμο που ετοιμάζουν οι αριστεριζοντες και “ευαίσθητοι ανθρωπιστές” του ΣΥΡΙΖΑ , προσπαθώντας να μας στερήσουν και το τελευταίο ίχνος αξιοπρέπειας που μας έχει απομείνει !
Από σήμερα λοιπόν 17/11/2017, αρνούμαστε το μεσημεριανό κλείσιμο προαυλίου, Καθώς επίσης παραμένουμε εκτός κελιών κατά τη μεσημεριανή κατάκλιση  και θα κλιμακώνουμε την ένταση του αγώνα , μέχρις ότου δοθούν οι απαραίτητες διαβεβαιώσεις από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης και ικανοποιηθούν τα δίκαια και ζωτικής σημασίας αιτήματά μας !

    ΝΙΚΗ  ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΦΥΛΑΚΗΣ ΠΑΤΡΩΝ  ΠΤΕΡΥΓΕΣ  ( Α,Β,Γ)