Ταμείο αλληλεγγύης φυλακισμένων και διωκόμενων αγωνιστών
homepage / Ενημερώσεις - Επικαιρότητα

Ενημέρωση απο εφετείο Ε.Α 25/10/17

Ολοκληρώθηκε χθες 25 Οκτώβριου 2017 το εφετείο της πρώτης δίκης του Επαναστατικού Αγώνα το οποίο είχε ξεκινήσει στις 22 Μαΐου 2015.

Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων μετά από δυόμιση χρόνια περίπου συνεδριάσεων στην ειδική αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, επικύρωσε στην πραγματικότητα την πρωτόδικη απόφαση. Επέβαλε ποινές από 46 χρόνια κάθειρξη (από 50,5 χρόνια που είχε επιβάλλει το πρωτόδικο) στους Κ. Γουρνά και Ν. Μαζιώτη οι οποίοι ανέλαβαν την ευθύνη για την συμμετοχή τους στην οργάνωση και από 6 χρόνια (από 7 που ίσχυε πρωτόδικα) για τους δύο (Ε. Σταθόπουλο και Χ. Κορτέση) οι οποίοι αρνούνται τις κατηγορίες. Η Πόλα Ρούπα παρά το γεγονός ότι απαλλάχθηκε από 11 πλημελήμματα η συνολική ποινή κάθειρξης που της επεβλήθη ανέρχεται στα 49 χρόνια (1 χρόνο μόνο λιγότερο από το πρωτόδικο).

Η έδρα δέχτηκε εξ ολοκλήρου τόσο στο σκέλος επί των κατηγοριών όσο και στο σκέλος επί των ποινών την πρόταση του εισαγγελέα Π. Πούλιου βάση της οποίας η ανάληψη πολιτικής ευθύνης για την συμμετοχή σε ένοπλη επαναστατική οργάνωση συνεπάγεται αυτομάτως και συμμετοχή στις ενέργειες της.Έτσι επέβαλε αυτές τις εξοντωτικές ποινές στους συντρόφους Κ. Γουρνά, Π. Ρούπα και Ν. Μαζιώτη.

Ενδεικτικό για τον άκαμπτο τρόπο που το συγκεκριμένο δικαστήριο διεκπεραίωσε την υπόθεση είναι ότι οι σύντροφοι Χ. Κορτέσης και Ε. Σταθόπουλος ενώ βρίσκονταν εκτός φυλακής τα τελευταία περίπου τρια χρόνια με περιοριστικούς όρους, οδηγηθήκαν πίσω στη φυλακή για να εκτίσουν ένα υπόλοιπο μερικών μηνών.