Ταμείο αλληλεγγύης φυλακισμένων και διωκόμενων αγωνιστών
homepage / Ανακοινώσεις,Ενημερώσεις - Επικαιρότητα

Λεφτά Υπάρχουν (;)

Με αφορμή την ανακοίνωση του συντρόφου Κώστα Σακκά σχετικά με την επιστροφή της χρηματικής εγγύησης και την απόφασή του να διαθέσει το ποσό στο ταμείο αλληλεγγύης φυλακισμένων και διωκόμενων αγωνιστών, αποφασίσαμε να τοποθετηθούμε δημόσια με την πρόθεση να εφιστήσουμε την προσοχή των ανα τόπους συντρόφων σχετικά με το χρόνιο ζήτημα της συγκέντρωσης των απαιτούμενων χρημάτων για τη στήριξη των φυλακισμένων αγωνιστών. 

Το ταμείο συστάθηκε τον 2010 με σκοπό τη δημιουργία μιας σταθερής δομής που θα επέτρεπε την αποτελεσματική στήριξη, σε οικονομικό πρωτίστως επίπεδο, των έγκλειστων αγωνιστών και που ταυτόχρονα θα ανήγαγε τη στήριξη αυτή σε συλλογικό, κινηματικό επίπεδο, απεμπλέκοντας την από το κατά περίπτωση στενό συντροφικό και οικογενειακό περιβάλλον. Ο μεγάλος αριθμός συντρόφων που βρέθηκαν στο στόχαστρο της καταστολής και πέρασαν τις πύλες των φυλακών τα επόμενα χρόνια, επιβεβαίωσαν την ευστοχία και την ανάγκη για τη σύσταση του ταμείου.   Οι φυλακισμένοι αγωνιστές αποτελούν ένα de facto κομμάτι της υπάρχουσας κινηματικής συνθήκης και ενεργό παράγοντα εντός της, σε συνεχή αλληλεπίδραση με το υπόλοιπο κίνημα. Οι αιχμάλωτοι σύντροφοι αρθρώνουν πολιτικό λόγο, τοποθετούνται στα κοινά, καταθέτουν αναλύσεις και δίνουν αγώνες. Η στήριξη που το ταμείο συνεισφέρει, εκτός από την κάλυψη των ζωτικής σημασίας αναγκών διαβίωσης εντός των τειχών, αναγκών που ο οποιοσδήποτε κρατούμενος δεν μπορεί οικονομικά να καλύψει μόνος/η από μέσα, επιτρέπει και βοηθά τη συνέχιση της πολιτικής δραστηριοποίησης. Η έκδοση μιας μπροσούρας για παράδειγμα, εκτός από τα έξοδα της έκδοσης, προϋποθέτει επίσης την επιμέλεια και τη διακίνησή της. Με αυτόν τον τρόπο επιχειρείται να δοθεί μια απάντηση στο στοίχημα της συνέχισης της πολιτικής δράσης εντός των τειχών. Μια απάντηση απέναντι στο βασικότερο στόχο που προσπαθεί να επιτύχει το κράτος κατασταλτικά, αυτόν δηλαδή της πολιτικής αδρανοποίησης των αγωνιστών και της χρήσης τους ως τρόπαια κατασταλτικής αποτελεσματικότητας.   Το ταμείο έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να ανταποκριθεί στις ανάγκες που υπάρχουν, ως επί το πλείστον απρόσκοπτα. Η διαδικασία αυτή σε καμία των περιπτώσεων δεν ήταν και δεν είναι εύκολη, καθώς οι απαιτήσεις οικονομικά είναι μεγάλες. Έτσι παρά την αδιαμφισβήτητη ανάσα που προκύπτει από την επιστροφή/διάθεση του ποσού της εγγύησης από το σύντροφο Κώστα Σακκά, παραμένει η ανάγκη για συνέχιση της προσπάθειας συγκέντρωσης χρημάτων και ταυτόχρονα η συνεχής εργασία από πλευράς μας για τη διάδοση του λόγου των φυλακισμένων αγωνιστών, μέσω εντύπων, εκδηλώσεων κλπ.   Εξάλλου, μιλώντας καθαρά λογιστικά, το ποσό αυτό από μόνο του δεν επαρκεί, για να καλύψει τις ανάγκες του ταμείου, για περισσότερο από κάποιους μήνες.    Θεωρούμε πως η ανάσα αυτή από το να μας επιτρέψει να επαναπαυτούμε, τόσο ως ταμείο όσο και σε ευρύτερο κινηματικό επίπεδο, μας βοηθά να σχεδιάσουμε πιο αποτελεσματικά για το μέλλον ώστε να καταφέρουμε να είμαστε δραστικότεροι στο στόχο που έχουμε θέσει ως δομή. Αυτόν της απρόσκοπτης στήριξης των αιχμαλώτων αγωνιστών. Παραμένει λοιπόν η ανάγκη για συστηματική και συνεπή στήριξη του ταμείου, στο μέτρο του εφικτού, από όσο το δυνατόν περισσότερες ομάδες, συνελεύσεις και δομές εντός του κινήματος.       

Καλούμε έτσι εκ νέου όλες τις ομάδες, άτομα και δομές να παρέχουν όποια στήριξη θεωρούν εφικτή σε οικονομικό επίπεδο και ταυτόχρανα την πλαισίωση της ανοιχτής συνέλευσης του ταμείου.       

Υ.Γ. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον σύντροφο Κώστα Σακκά για την επιλογή του. Του στέλνουμε συντροφικούς χαιρετισμούς και δύναμη στη δύσκολη πορεία που έχει να διανύσει εντός των τειχών.    

  Ταμείο Αλληλεγγύης Φυλακισμένων και Διωκόμενων Αγωνιστών