Ταμείο αλληλεγγύης φυλακισμένων και διωκόμενων αγωνιστών
homepage / Ανακοινώσεις

Για τις συνθήκες κράτησης και τους αγώνες στις ελληνικές φυλακές, 27/03/2017

Όσο από μεριάς της εξουσίας οξύνεται η επίθεση στους από τα κάτω, η αντίσταση γίνεται όλο και πιο αναγκαία. Στις φυλακές, στα «υπόγεια» δηλαδή της κοινωνίας, η κατάσταση είναι οριακά δυστοπική. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ ΑΝΕΛ, όπως και κάθε άλλη κυβέρνηση, επιχειρεί να διαιωνίσει αυτήν τη συνθήκη εξαθλίωσης εντός των τειχών. Από μεριάς μας τασσόμαστε με το μέρος των εξεγερμένων και στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, δείχνουμε την αλληλεγγύη και τη στήριξή μας στις προσπάθειες αγώνα ενάντια στις συνθήκες του εγκλεισμού.

Πιο πρόσφατα και μέσα από τη διαχρονικότητα των αγώνων εντός των ελληνικών φυλακών, οι κρατούμενοι των φυλακών της Πάτρας κινητοποιήθηκαν διεκδικώντας μερικές από τις αυτονόητες ανάγκες επιβίωσης, όπως η θέρμανση και η βελτίωση του εγγύτερου υποσταθμού της ΔΕΗ, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα χρήσης αερόθερμων καθώς και είδη κάλυψης βασικών αναγκών. Μετά από μια σειρά κινητοποιήσεων, όπως η άρνηση κατάκλισης, κατάφεραν μια πρώτη ικανοποίηση των αιτημάτων τους, καθώς και δέσμευση από το υπουργείο για την ικανοποίηση και των υπολοίπων.

Πηγαίνοντας βόρεια, το τελευταίο διάστημα εμφανίζονται σποραδικά δημοσιεύματα σχετικά με τις φυλακές Νιγρίτας, στα οποία αναφέρονται περιστατικά με εκ νέου βαρβαρότητες σχετικά με τη στάση των ανθρωποφυλάκων, καθώς και περιπτώσεις άρνησης χορήγησης αδειών και χρηματισμό του διευθυντή για να τις δώσει. Άλλωστε, στη συγκεκριμένη φυλακή υπάρχει πλούσιο παρελθόν «αυθαιρεσιών». Μας είναι γνωστά ουκ ολίγα περιστατικά κακοποιήσεων κρατουμένων με αποκορύφωμα το βασανισμό και τη δολοφονία του Ίλι Καρέλι από τους ανθρωποφύλακες.

Στα στρατόπεδα συγκέντρωσης κρατούνται μετανάστριες μόνο και μόνο επειδή θεωρείται παράνομη η ύπαρξή τους. Οι μετανάστριες του ελληνικού αγωνίζονται σταθερά για την ελευθερία τους (από εκεί ξεκίνησε και ο αγώνας της Sanaa Taleb). Στο Ελληνικό, όπως και σε όλα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, επικρατούν συνθήκες εξαχρείωσης. Η έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, οι περιορισμένες ποσότητες φαγητού και η απάνθρωπη μεταχείριση από τους ανθρωποφύλακες είναι μόνο κάποια από αυτά που βιώνουν οι γυναίκες εντός του στρατοπέδου συγκέντρωσης. Αφού οι έγκλειστες κινητοποιήθηκαν με απεργία πείνας, αποχή συσσιτίου και άρνηση εισόδου στα κελιά τους, η εκδίκηση του κράτους επήλθε με απαγόρευση των επισκεπτηρίων. Πραγματοποιήθηκε πορεία αλληλεγγύης, επετράπησαν επισκεπτήρια και στη συνέχεια ακολούθησε η μεταγωγή των κρατούμενων στα κρατητήρια της Πέτρου Ράλλη σε συνθήκες τρομοκράτησης.

Το πρόσωπο του κράτους απεικονίζεται ακόμα με ωμότητα στο νοσοκομείοκολαστήριο και στο ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού, παρά το δημοκρατικό προσωπείο της «αριστερής» κυβέρνησης. Στο κολαστήριο, εδώ και χρόνια, οι άνθρωποι αντιμετωπίζονται σαν απόβλητα με αποτέλεσμα, λόγω ασθενειών ή λοιμώξεων που προκύπτουν από τις ίδιες συνθήκες κράτησης, να έχουν πεθάνει πολλοί κρατούμενοι. Μέχρι και αυτήν τη στιγμή, κρατούνται εκεί άνθρωποι με μεγάλο ποσοστό αναπηρίας πιστοποιημένο από τον επίσημο κρατικό φορέα ΚΕΠΑ, καθώς και οροθετικοί που, σύμφωνα με τη νομοθεσία, δικαιούνται να αποφυλακιστούν. Το τελευταίο αποτελεί ένα από τα αιτήματα των αγωνιζόμενων φυλακισμένων, όπως επίσης και η ένταξη του Αγίου Παύλου (κολαστηρίου) στο Εθνικό Σύστημα Υγείας που παρά τις ελλείψεις στα νοσοκομεία θα είναι τουλάχιστον βιώσιμες οι συνθήκες. Χαρακτηριστικό είναι ότι κατά μέσο όρο πεθαίνει ένας άνθρωπος το μήνα εντός του κολαστηρίου.

Να μην συνηθίσουμε το θάνατο. Το κράτος δεν διστάζει να δημιουργεί χωματερές ανθρώπων με βάση το τι χωράει εντός των μηχανισμών του. Δεν είναι πρωτοφανές το γεγονός ότι η κυριαρχία προσπαθεί να πατάξει κάθε έκφανση αντίστασης ακόμη και με μεθόδους όπως η απαγόρευση επισκεπτηρίων, η μη έγκριση αδειών (Κουφοντίνας, Γουρνάς, Καραγιαννίδης, Σαραφούδης και Χαρίσης), οι απαγωγές παιδιών, οι συλλήψεις και διώξεις συγγενών. Ας κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για την ενδυνάμωση της αντίστασης και τον πολλαπλασιασμό της.ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΓΚΡΕΜΙΣΜΑ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΦΥΛΑΚΗΣ

Ταμείο Αλληλεγγύης Φυλακισμένων και Διωκόμενων Αγωνιστών