Ταμείο αλληλεγγύης φυλακισμένων και διωκόμενων αγωνιστών
homepage / Ενημερώσεις - Επικαιρότητα,Κείμενα / Γράμματα

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ, 02/03/2017

Ως κρατούμενες των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού μετά από πολύμηνη κινητοποίηση (πάνω από ένα χρόνο) διεκδικήσαμε και καταφέραμε να αντιστρέψουμε την πρόθεση συρρίκνωσης , από την μεριά του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ζωτικών χώρων εντός της φυλακής και την μετατροπή της σε μεταγωγών.

Η πρόθεση αυτή είχε δρομολογηθεί πριν από χρόνια, ύστερα από πίεση του Δήμου Κορυδαλλού, ώστε να του παραχωρηθεί ένα μεγάλο κομμάτι της φυλακής το οποίο συμπεριελάμβανε δύο πτέρυγες και τον προαύλιο χώρο που χρησιμοποιούσαν οι κρατούμενες.

Καθώς οι πτέρυγες έχουν εκκενωθεί, εμείς διεκδικήσαμε και καταφέραμε να μας παραχωρηθούν αντίστοιχοι χώροι σε άλλη μεριά της φυλακής αρνούμενες να τσουβαλιαστούμε σε πολύ μικρότερους χώρους όπως εξ’ αρχής προσπάθησε το Υπουργείο να κάνει.

Παράλληλα διεκδικήσαμε και αντίστοιχους χώρους προαυλισμού.

Ύστερα από συμφωνία μεταξύ εκπροσώπου του Υπουργείου και των κρατουμένων και γραπτή εντολή συμφωνήθηκε ότι ο παλιός προαύλιος χώρος, θα παραδιδόταν από εμάς  ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΕΦ’ ΟΣΟΝ εξασφαλιζόντουσαν νέοι χώροι προαυλισμού διαμορφωμένοι με τέτοιο τρόπο ώστε να ικανοποιούν βασικές μας ανάγκες, όσον αφορά τα τετραγωνικά μέτρα, χώροι και όργανα άθλησης κ.τ.λ.

Ενώ η συμφωνία ήταν ξεκάθαρη και συγκεκριμένη και είχαν ξεκινήσει οι εργασίες, εδώ και κάποιες εβδομάδες προς την κατεύθυνση τήρησης της συμφωνίας, χωρίς όμως να έχουν ολοκληρωθεί τα έργα, την Παρασκευή 24-2-2017 το απόγευμα το προαύλιο έκλεισε προσωρινά. Με το πρόσχημα «για λόγους ασφαλείας, μετά από πληροφορίες που είχαμε» το ένα απόγευμα έγινε τριήμερο και το τριήμερο επ’ αόριστον εντολή.

Μέχρι και σήμερα το προαύλιο παραμένει κλειστό. Το πρόσχημα της ασφάλειας είναι μια πάγια τακτική του κρατικού μηχανισμού γενικότερα, όταν η νομιμότητα δεν τους καλύπτει, όταν θέλουν να κρύψουν τα πραγματικά αίτια και τους πραγματικούς σκοπούς.

Παρ΄ όλα αυτά εμείς θα σταθούμε στην παραβίαση της συμφωνίας, το κλείσιμο δηλαδή του προαυλίου το οποίο χρόνια χρησιμοποιούμε, χωρίς να είναι έτοιμοι οι αντίστοιχοι χώροι.

Η αναξιοπιστία αλλά και η προσχηματική δικαιολογία του Υπουργείου Δικαιοσύνης μας φέρνει προ τετελεσμένων γεγονότων.

Γι’ αυτό και η απάντησή μας είναι αντίστοιχη.

Από την Τετάρτη 1-3-2017 αρνούμαστε να μπούμε στα κελιά μας κατά το μεσημεριανό κλείσιμο κρατώντας παράλληλα ανοιχτό και το νέο υπό διαμόρφωση προαύλιο χώρο όχι έως ότου ολοκληρωθούν τα έργα, εντός αυτών των χώρων, αλλά έως ότου ανοίξει ξανά το παλιό προαύλιο και δούμε την αρχή των έργων αξιοποίησης του παλιού προαυλίου από τον «ανθρωπιστή» δήμαρχο του Κορυδαλλού.

 

                                                                 2-3-2017

Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού