Ταμείο αλληλεγγύης φυλακισμένων και διωκόμενων αγωνιστών
homepage / υποθέσεις

Για την υπόθεση των συλλήψεων στη Ν.Φιλαδέλφεια

Τρίτη, 30 Απριλίου, περίπου τέσσερις το απόγευμα δυο αναρχικοί, ο Γιάννης Ναξάκης και ο Γρηγόρης Σαραφούδης συλλαμβάνονται στη λ.Δεκελίας βγαίνοντας από μια καφετέρια. Την ίδια στιγμή γίνεται επέμβαση μεγάλης αστυνομικής δύναμης μέσα στην καφετέρια και συλλαμβάνονται οι καταζητούμενοι αναρχικοί Αργύρης Ντάλιος, που προσπάθησε να βγει από τον κλοιό και ο Φοίβος Χαρίσης, οι οποίοι είχαν στοχοποιηθεί μετά τη ληστεία τράπεζας στο Βελβεντό Κοζάνης. Μέσα στην καφετέρια συλλαμβάνεται και ο αναρχικός Δημήτρης Χατζηβασιλειάδης και προσαγάγεται ένα ακόμη άτομο το οποίο αφήνεται μετά από λίγο ελέυθερο. Οι πέντε μεταφέρθηκαν στον 12ο όροφο της ΓΑΔΑ, στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία. Οι δυο σύντροφοι που συνελλήφθησαν έξω και οι δυο καταζητούμενοι αντιμετώπισαν μέσα στα γραφεία της αντιτρομοκρατικής την βία των κρατικών σκυλιών. Ο πέμπτος σύντροφος παρέμεινε επι δώδεκα ώρες όρθιος με τις χειροπέδες σφιχτά πίσω στην πλάτη, κάτι που επισήμως θεωρείται βασανιστήριο. Και όταν μεταφέρθηκε σε κελί (τα λευκά κελιά του 12ου), οι χειροπέδες αφέθηκαν στην ίδια θέση επί πολλές ώρες.

 Το ίδιο βράδυ εκδόθηκε από την ασφάλεια ένα διαβιβαστικό που κατηγορούσε όλους για αντίσταση κατά τη σύλληψη (η γνωστή κατηγορία κερασάκι) και για ψευδή κατάθεση (αφού όλοι είχαν αρνηθεί να δώσουν αποτυπώματα, φωτογραφίες και γενετικό υλικό, τα οποία υφαρπάχτηκαν τελικά βιαίως) και τους τρεις μη καταζητούμενους για το πλημέλλημα της υπόθαλψης. Την Τετάρτη το μεσημέρι μεταφέρονται όλοι στην Ευελπίδων,  όπου τους περιμένουν τα κοράκια των media και τα οποία δέχονται κράξιμο από τους συλληφθέντες. Οι αναρχικοί παρουσιάζονται σε εισαγγελέα και ανακριτή χωρίς κανένα κατηγορητήριο και χωρίς να έχει επιτραπεί σε κάποιους να δουν νωρίτερα δικηγόρο και να παρίσταται στις διαδικασίες, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην πρόσφατη ιστορία. Επιπλέον, εφαρμόστηκε η πάγια τακτική το δικαίωμα της διήμερης προθεσμίας να επιβάλεται στον κρατούμενο. Οι Ντάλιος, Χαρίσης, Ναξάκης και Σαραφούδης αρνούνται να απολογηθούν. Ο Χατζηβασιλειάδης απαιτεί να μιλήσει επιτόπου, με την παρουσία δικηγόρου και αφού το αίτημα του προσπερνιέται δηλώνει ότι ήδη από τη στιγμή της σύλληψής του αρνείται τη λήψη νερού και τροφής και προχωράει σε ολική απεργία δίψας και πείνας για όσο θα κρατείται στα λευκά κελιά των βασανιστών της αντιτρομοκρατικής, ενώ καθιστά υπεύθυνους και τους δικαστές για την παράταση της κράτησής του στον 12ο, που εξυπηρετεί  την απόπειρα μαγειρέματος της προφυλάκισης των τριών αναρχικών για τους οποίους δεν εκρεμούσαν εντάλματα.

 Την Τετάρτη το απόγευμα εκτελούνται τα εντάλματα για τους δυο καταζητούμενους και μεταφέρονται στον Κορυδαλλό. Την Πέμπτη φορτώνονται μέσω “ευρυμάτων” γενετικού υλικού οι Ντάλιος, Χαρίσης, Ναξάκης και Σαραφούδης διάφορες ληστείες τραπεζών που είχαν γίνει στο παρελθόν και βγαίνουν εντάλματα για τους δυο τελευταίους από τον ειδικό εφέτη ανακριτή που χειρίζεται αυτές τις υποθέσεις. Εμφανίζεται το νέο κατηγορητήριο και για τους πέντε σχετικά με τη σύλληψή τους στη Ν.Φιλαδέλφια. “Εγκληματική οργάνωση (δηλαδή αντιτρομοκρατικός) για τη διάπραξη ληστειών”, χωρίς κανένα στοιχείο προεργασίας ή έστω πρόθεσης. Μόνο μερικές πορτοκαλάδες σ’ένα τραπεζάκι.

 Εντωμεταξύ, την Πέμπτη ο Χατζηβασιλειάδης υπόκειται ψυχολογικό πόλεμο για να σταματήσει την απεργία. Μπουκάλια νερό μέσα στο κελί, συνεχείς “προσφορές” τροφής και νερού, δηλώσεις ότι θα μείνει εκεί πολλές μέρες. Κατόπιν συνεχών απαιτήσεων του ίδιου και αναφοράς από τη δικηγόρο του οι μπάτσοι φέρνουν γιατρό το βράδι, ο οποίος βεβαιώνει ότι ο σύντροφος δεν διατρέχει άμεσο κίνδυνο, αλλά κι ότι ανά πάσα στιγμή η κατάστασή του μπορεί να αλλάξει. Και υποχρεώνει τους ανθρωποφύλακες να αφήσουν το φεγγίτη της πόρτας  του κελιού ανοιχτό για να μην επιβαρύνεται η αναπνοή του απεργού.

 Την Παρασκευή το πρωί οι πέντε αναρχικοί μεταφέρονται πάλι στην Ευελπίδων. Εκεί βρίσκονται συγκεντρωμένοι λίγοι σύντροφοι και συγγενείς. Οι τέσσερις επιμένουν σταθερά στην άρνηση απολογίας. Οι Ντάλιος και Χαρίσης επιπλέον, διαβάζουν ένα κείμενο αλληλεγγύης στον απεργό Χατζηβασιλειάδη, ο οποίος όπως λένε κρατείται χωρίς κανένα στοιχείο. Τελικώς, για όλους επιβάλονται περιοριστικοί όροι, αλλά όχι προφυλάκιση, με δεδομένο ότι το σενάριο της “οργάνωσης” δεν πατάει πουθενά. Ο Δημήτρης Χατζηβασιλειάδης αφήνεται ελεύθερος και λήγει την ολική απεργία δίψας και πείνας, έχοντας συμπληρώσει τρεις μέρες. Ο Αργύρης Ντάλιος και ο Φοίβος Χαρίσης μεταφέρονται στον Κορυδαλλό. Ο Γιάννης Ναξάκης και ο Γρηγόρης Σαραφούδης συνεχίζουν να κρατούνται με τα νέα εντάλματα, αναμένωντας νέες ανακρίσεις στη Λάρισσα.

Εν τέλει, οι Αργύρης Ντάλιος και Φοίβος Χαρίσης προφυλακίζονται λόγω των ενταλμάτων σύλληψής τους που είχαν εκδοθεί μετά την διπλή ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης με βάση υποτιθέμενη δείγματα DNA.

Ο Γρηγόρης Σαραφούδης προφυλακίστηκε για την ληστεία στο Φιλώτα και πάλι με βάση υποτιθέμενα δείγματα DNA.

Και οι 3 προαναφερθέντες σύντροφοι προφυλακίστηκαν απο ειδικό εφέτη-ανακριτή στα πλαίσια της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Ο Γιάννης Ναξάκης προφυλακίστηκε απο απλό εφέτη ανακριτή για ληστεία στα πλαίσια εγκληματικής οργάνωσης. Και αυτή η προφυλάκιση έγινε με βάση υποτιθέμενα δείγματα DNA.

Ο Δημήτρης Χατζηβασιλειάδης αφέθηκε ελεύθερος λόγω μη ύπαρξης στοιχείων.

Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της μπατσοεπιχείρησης προσήχθη ακόμη ένας σύντροφος ο οποίος αφέθηκε μετά απο λίγη ώρα ελεύθερος.

Κείμενο των αναρχικών Ντάλιου Αργύρη και Χαρίση Φοίβου από τις φυλακές Κορυδαλλού

Κείμενο του Γρηγόρη Σαραφούδη σχετικά με την προφυλάκιση του, 18/5/2013

Κείμενο του Γιάννη Ναξάκη

Επιστολή του προφυλακισμένου συντρόφου Γ. Σαραφούδη

Πληροφορίες γύρω από την παρακολούθηση, από τους τέσσερις προφυλακισμένους για την υπόθεση της Ν. Φιλαδέλφειας.

Γράμμα των αναρχικών της υπόθεσης Βελβεντού εν όψει του δικαστηρίου

Δήλωση των αναρχικών Φοίβου Χαρίση και Αργύρη Ντάλιου στο ειδικό δικαστήριο των φυλακών κορυδαλλού

Γράμμα των 6 αναρχικών που διώκονται για την υπόθεση του Βελβεντού