Ταμείο αλληλεγγύης φυλακισμένων και διωκόμενων αγωνιστών
homepage / υποθέσεις

Για την υπόθεση του Σίμου Σεϊσίδη

Στις 3 Μαϊου 2010 πυροβολείται πισώπλατα από αστυνομικό και συλλαμβάνεται βαριά τραυματισμένος ο αναρχικός Σίμος Σεϊσίδης. Ο σύντροφος βρίσκεται στο στόχαστρο της καταστολής για παραπάνω από 15 χρόνια,  λόγω της πολύμορφης αναρχικής του δράσης. Μετά την απαλλοτρίωση της Εθνικής Τράπεζας στη Σόλωνος τον Ιανουάριο του 2006 -στην οποία συνελήφθη μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών ο αναρχικός Γ.Δημητράκης- ξεκινάει ένας κύκλος διαρροών, με ουσιαστικά ανύπαρκτα στοιχεία. Η αντιτρομοκρατική και τα μίντια παρουσιάζουν σαν συνεργούς του Γιάννη Δημητράκη τους συντρόφους του Σίμο και Μάριο Σεϊσίδη και Γρηγόρη Τσιρώνη, αναγκάζοντάς τους σε φυγοδικία.

Από τη στιγμή εκείνη και μετά, το κράτος στήνει πάνω τους όλα τα ιδεολογικά και αστυνομικά κατασκευάσματα της “αντιτρομοκρατίας” και της καταστολής του εσωτερικού εχθρού. Συμμετοχή σε ληστείες, αρπαγές οπλισμού, ηγετικός ρόλος σε ένοπλες ομάδες, δημιουργία “επαναστατικού ταμείου”, διασυνδέσεις με “ποινικούς”. Αποκορύφωμα αυτής της πολύχρονης στοχοποίησης είναι η αμερικανικής έμπνευσης επικήρυξη από το Μ.Χρυσοχοϊδη των 3 καταζητούμενων συντρόφων με 600.000 ευρώ.

Σε αυτό το καθεστώς ο σύντροφος Σ.Σεϊσίδης πυροβολείται στην προσπάθεια του να διαφύγει από αστυνομικό έλεγχο, από ένα μπάτσο καλυμμένο πίσω από ένα αυτοκίνητο. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την βιαιότητα κατά τη στιγμή της σύλληψης (τα σπασμένα πλευρά, το πρησμένο από το ξύλο πρόσωπο με αποτέλεσμα να μην τον αναγνωρίζουν ούτε οι οικείοι του), την καθυστερημένη μεταφορά στο Ιπποκράτειο, την πλημμελή σε πρώτη φάση αντιμετώπιση του τραύματος, καθώς και τη συνεχή παρουσία αστυνομικών κάθε είδους στο ασθενοφόρο, το δωμάτιο νοσηλείας, ακόμα και το χειρουργείο, οδήγησε στην επιδείνωση της κατάστασης της υγείας και τελικά στον ακρωτηριασμό του ποδιού του.

Ο Σίμος παραμένει έγκλειστος στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού, συνολικά καταδικασμένος για δύο υποθέσεις και προφυλακισμένος για άλλες τρεις. Στις 30/3/2011 θα δικαστεί σε πρώτο βαθμό για την ληστεία της Εθνικής Τράπεζας τον Ιανουάριο του 2006, καθώς και για έξι ακόμα ληστείες τραπεζών.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ [Νοεμβρης 2011] Ο Σίμος στις 5-5-2011 αθωώθηκε για την υπόθεση της ληστείας στη Σόλωνος και συνολικά για την υπόθεση των “ληστών με τα μαύρα”. Στις 16-9-2011 ξεκίνησε η δίκη του Σίμου για την κατηγορία απόπειρας ανθρωποκτονίας (του αστυνομικού ο οποίος τον πυροβόλησε πισώπλατα μεαποτέλεσμα να χάσει το πόδι του), η οποία έληξε στις 12-10-2011 με την αθώωσή του για την απόπειρα, αλλά την καταδίκη του σε 18 μήνες φυλάκιση για οπλοκατοχή. Ο Σειρηνίδης (βλ. υπόθεση Σειρηνίδη) ήταν συγκατηγορούμενος-και καταδικάστηκε επίσης σε 18 μήνες- σ’ αυτή τη δίκη. Για τον Σίμο εκκρεμεί ακόμα μια δίκη, για την υπόθεση της αρπαγής του όπλου του ειδ. φρουρού του Κεδίκογλου. Συνεχίζει να βρίσκεται έγκλειστος στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ [Μάιος 2012] Στις 28 Μαϊου 2012 ξεκινάει η δίκη για την υπόθεση της αρπαγής του όπλου του ειδικού φρουρού του Κεδίκογλου. Την ίδια ημέρα βγαίνει η απόφαση, σύμφωνα με την οποία ο Σίμος κρίνεται ομόφωνα αθώος. Με όλα τα αστυνομικά κατασκευάσματα εναντίον του να έχουν πλέον καταρρεύσει, ο σύντροφος αφήνεται επιτέλους ελεύθερος στις 29 Μαϊου.