Ταμείο αλληλεγγύης φυλακισμένων και διωκόμενων αγωνιστών
homepage / υποθέσεις

Για την υπόθεση ληστείας στα Ψαχνά Ευβοίας

Στις 17 Σεπτέμβρη 2010 συλλαμβάνονται στο Πανόραμα Ευβοίας οι Αλέξανδρος Κόσσυβας, Μιχάλης Τραϊκάπης και Μαρία Οικονόμου. Σε μακρινή απόσταση από το σημείο σύλληψης (στα Ψαχνά Ευβοίας) έχει πραγματοποιηθεί ληστεία στην Εθνική Τράπεζα. Ελλείψει οποιουδήποτε ενοχοποιητικού στοιχείου, οι αρχές βασίζονται σε αόριστες και κατασκευασμένες μαρτυρίες ντόπιων που κάνουν λόγο για ομοιότητα στα χαρακτηριστικά της εμφάνισης. Και οι τρεις αρνούνται τις κατηγορίες και είναι γνωστοί στις αρχές από την συμμετοχή τους στους κοινωνικούς αγώνες. Αυτό είναι αρκετό για να προφυλακιστούν οι Α.Κόσσυβας και Μ. Τραϊκάπης, ενώ η Μ.Οικονόμου αφήνεται ελεύθερη μέχρι τη δίκη. Το Μάιο του 2011 καλείται από τον ανακριτή Χαλκίδας ο Βένος Πολυκρέτης ως κατηγορούμενος για την ίδια υπόθεση.Ο σύντροφος βρέθηκε κατηγορούμενος διότι είχε καταγραφεί από κάμερα την προηγούμενη μέρα της ληστείας να περνά τα διόδια μαζί με 2 από τους συγκατηγορούμενούς του.Το αξιοασημείωτο στην υπόθεση είναι ότι οι μπάτσοι δεν απέστειλαν, όπως είναι υποχρεωμένοι, την κλήση στο σπίτι του συντρόφου αλλά την υπέκρυψαν σκόπιμα.

Στις 28/07/2011 ο Αλέξανδρος Κόσσυβας (ήδη προφυλακισμένος για την υπόθεση της ληστείας των Ψαχνών) ενημερώνεται τυχαία και εκείνος ότι κατηγορείται για μια ληστεία που έγινε τον Μάρτιο του 2010 στην εθνική τράπεζα Σχηματαρίου.Στις 2 Αυγούστου παρουσιάζεται στον ανακριτή ο οποίος και τον ενημερώνει οτι έχει κληθεί ως κατηγορούμενη και η Μ. Οικονόμου. Τόσο ο Α.Κόσσυβας ο οποίος είναι προφυλακισμένος στις φυλακές Κορυδαλλού όσο και η Μ.Οικονόμου η οποία δίνει το παρών στο αστυνομικό τμήμα μια φορά το μήνα, ουδέποτε παρέλαβαν στα χέρια τους τις κλήσεις. Η απόκρυψη κλήσεων δείχνει ξεκάθαρα την πρόθεση των μπάτσων να δημιουργούν επιβαρυντικό/ ενοχοποιητικό κλίμα και σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να σημαίνει και την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης. Οι κατηγορίες για τη ληστεία του Σχηματαρίου βασίζονται αποκλειστικά και μόνο στις μαρτυρίες ενός ρουφιάνου ο οποίος σε κάθε μία από τις τρεις καταθέσεις του άλλαζε τα λεγόμενά του και προσέθετε διαρκώς νέα αντιφατικά στοιχεία εις βάρος των συντρόφων.

Η δίκη ορίστηκε για τις 18/10/2011 στη Χαλκίδα οπότε και πήρε διακοπή λόγω απεργίας των δικηγόρων και δικαστικών για τις 26/10. Στις 26/10 διακόπτεται για δεύτερη φορά λόγω απεργίας των συνηγόρων για τις 15 Νοεμβρίου.

Κείμενο των 3 συλληφθέντων για την υπόθεση